Maak van de coronacrisis geen arbeidscrisis
De coronacrisis raakt ons allemaal. Niet alleen onze gezondheid blijkt meer dan ooit van belang, ook de kracht en flexibiliteit van werkgevers en werknemers worden op de proef gesteld.

De coronacrisis raakt ons allemaal. Niet alleen onze gezondheid blijkt meer dan ooit van belang, ook de kracht en flexibiliteit van werkgevers en werknemers worden op de proef gesteld. Een ieder beleefd de coronacrisis op zijn eigen manier. Daar waar de een bezig is met nieuwe kansen ervaart de ander stress en angst voor de gevolgen van het virus en de crisis.

In elke willekeurige sector worden we op dit moment geraakt door de afgekondigde maatregelen. Nieuwberichten overspoelen ons met noodkreten uit het bedrijfsleven en de zorg. Hoe zorgen we er voor dat deze coronacrisis geen arbeidscrisis wordt?

Een berichtje in mijn inbox met de titel: Help!

Een duidelijke hulpvraag van een eigenaresse van een winkel met dames- en kinderkleding.  Haar medewerkers, voorheen lange tijd op payroll contracten, heeft zij sinds 1 april 2020 in loondienst. Enthousiaste dames die al jaren vaste gezichten zijn in de winkel, zich betrokken voelen bij de bedrijfsvoering en erg gemotiveerd zijn. De overheid kent de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarbij UWV de loonsom in de subsidieperiode vergelijkt met de loonsom van januari bekend bij de belastingdienst. De NOW-aanvraag waarbij grondslag voor de berekening van de loonsom is gesteld op januari 2020 wordt afgewezen nu het loondienstverband pas is ingegaan op 1 april 2020. Hier komt deze werkgever dus NIET in aanmerking voor deze regeling. Er is géén maatwerk mogelijk. UWV en gemeente bieden geen alternatieven of oplossingen. Wel wordt deze casus voorgelegd aan de leden van de Tweede Kamer.

De voorlopige conclusie: voor alle dames zullen de  arbeidsovereenkomsten noodgedwongen beëindigd moeten worden. Een vaststellingsovereenkomst zal worden opgesteld. Op afstand houden we contact via telefoon en e-mail. De dames zijn ingelicht en reageren geschrokken maar hebben begrip voor de ontstane situatie. Door ze mee te nemen in het proces weten ze dat alle mogelijke oplossingen zijn onderzocht en besproken. Toch blijft er hoop op een maatwerkoplossing die deze ontslagen nog kan voorkomen.

Bestaande en nieuwe regelingen

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door corona met bestaande en nieuw regelingen. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn via bijvoorbeeld het KVK Coronaloket. Hier vind je de regelingencheck, veel gesteld vragen en inspirerende initiatieven van ondernemers.

Bieden de regelingen geen of onvoldoende steun, ga met je medewerkers in gesprek! Neem je medewerkers mee in het proces en neem voor advies en ondersteuning contact op met een specialist in arbeidsrecht en/of arbeidsmediation. Ontslagen kunnen we niet voorkomen. Wel zorgen we er samen voor dat we op de juiste manier de gevolgen op papier zetten en een vaststellingsovereenkomst vormgeven. Heb bij (gedwongen) ontslagen ook én juist nu aandacht voor belangen en emoties van werkgevers en werknemers.

Samen komen we er sterker uit!

Simone Hornstra Lilar Mediator

Ik ben Simone Hornstra, jurist en mediator. Ik help je met creatieve oplossingen conflicten te voorkomen, zodat deze niet (verder) escaleren.

Heb jij hulp nodig of wil je met een gerust hart zaken doen?

Laat je gegevens achter dan stuur ik je meer informatie over betrouwbare en betaalbare mediation.

Gelijk een conflict aan mij voorleggen? Plan direct een videocall in (€75,- voor 30 minuten).