Jij bent toch advocaat??
Wat is het verschil tussen een jurist, mediator en advocaat? In deze blog vertel ik je de overeenkomsten en verschillen? Lees nu!

Jij bent toch advocaat?

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Mijn standaard antwoord: ‘Nee, ik ben geen advocaat, ik ben Jurist en Mediator’. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? 

ju·rist (de; m,v; meervoud: juristen)

rechtsgeleerde

ad·vo·caat (de; m,v; meervoud: advocaten)

jurist die er zijn beroep van maakt personen of partijen te verdedigen voor de rechter

Een jurist is geen advocaat, een advocaat is wel jurist.

Beide behartigen het belang van cliënten en adviseren op de rechtsgebieden waarin zij gespecialiseerd zijn. Voor een aantal zaken mogen juristen en advocaten voor u pleiten op een rechtszitting. Arbeidsrecht, privaatrecht, publiekrecht en incasso zijn rechtsgebieden waarbij u de keuze hebt tussen een jurist en/of advocaat. Bij het opstellen van koop/huur/arbeidscontracten maakt het geen verschil of u een jurist of advocaat inschakelt.

Voor een aantal rechtsgebieden is volgens de wet het inschakelen van een advocaat verplicht mocht het tot een gerechtelijke procedure komen. Te denken valt hierbij aan Personen&Familierecht, Vreemdelingenrecht, Strafrecht en Erfrecht. Een jurist kan u hierbij adviseren maar is niet bevoegd om uw belangen in een procedure voor de rechter te vertegenwoordigen.

Ik ben jurist, heb in 2010 met succes een universitaire studie rechtsgeleerdheid (bachelor en master) afgerond aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Daarom mag ik de titel mr. (meester in de rechten) voor mijn naam zetten. Een jurist heeft geen beroepsopleiding advocatuur gevolgd en is niet beëdigd als advocaat. Een jurist staat niet onder leiding van een patroon (ervaren advocaat). Ook is een jurist niet gebonden aan het tuchtrecht. Het uurtarief van een jurist ligt vaak lager dan het uurtarief van een advocaat.

Heeft u een vraag of heeft u advies nodig? Ik help u graag!

Simone Hornstra Lilar Mediator

Ik ben Simone Hornstra, jurist en mediator. Ik help je met creatieve oplossingen conflicten te voorkomen, zodat deze niet (verder) escaleren.

Heb jij hulp nodig of wil je met een gerust hart zaken doen?

Laat je gegevens achter dan stuur ik je meer informatie over betrouwbare en betaalbare mediation.

Gelijk een conflict aan mij voorleggen? Plan direct een videocall in (€45,- voor 30 minuten).